Dietètica i nutrició
“Una bona alimentació no convertirà un atleta mediocre en un campió, però una mala alimentació i unes males estratègies nutricionals poden convertir un potencial campió en un atleta mediocre”
1) Serveis de suport nutricional a l’atleta
- Control, suport i seguiment personalitzat durant la temporada
- Controls puntuals per una prova/competició
- Formació i educació en nutrició aplicada a l’esport i la salut
- Suport a la recuperació i prevenció de lesions i patologies (derivades d’una mala nutrició)
- Detecció d’errors i mals plantejaments nutricionals
- Plans nutricionals, d’hidratació i rehidratació personalitzats i adaptats
2) Suport nutricional en cas de patir migranya o altres símptomes típics de Dèficit de DAO
El Dèficit de DAO és una alteració en el metabolisme de la histamina alimentaria que es presenta quan hi ha poca activitat de l’enzim DiAminoOxidasa (DAO), és a dir, quan per algun motiu es crea una deficiència considerable en l’activitat funcional de l’enzim més important en la metabolització de la histamina. A l’existir una desproporció entre la histamina ingerida o alliberada per les cèl·lules que la guarden en l’organisme, i la capacitat de metabolizar-la, es produeix l’acumulació d’histamina en plasma i l’aparició dels efectes adversos.
Per això és vital crear un pla nutricional adaptat a cada persona baix en histamina i si és necessari suplementat amb enzim DAO.
Hi ha diferents patologies que es relacionen amb un augment d’histamina per causa de tenir poca activitat de l’enzim DAO:
- Migranya o altres cefalees vasculars.
- Trastorns gastrointestinals, restrenyiment, diarrea, sacietat, flatulència o sensació d’inflor i síndrome de vòmits cíclics.
- Fatiga crònica i fibromialgia.
- Trastorns dermatològics com la pell seca, l’atòpica o la psoriasis.
- Dolors osteoarticulars i musculars.
- En la infància i adolescència s’ha relacionat el dèficit de DAO amb el trastorn d’atenció i hiperactivitat (TDAH).
3) Suport nutricional en altres situacions
- Educació nutricional per assolir una alimentació equilibrada
- Alimentació durant l’embaràs i l’alletament
- Alimentació en edat infantil (problemes de creixement)
- Control de pes: sobrepès i obesitat
- Diabetes (tipus I i II)
Eines nutricionals
- Proves fisiològiques per determinar l’estat de forma
- Valoracions i controls de les anàlisis hematològiques i bioquímiques
- Detecció mitjançant una analítica de sang especial si hi ha dèficit de DAO